Syria, Jordania stopem- pytanie:)

Dla autostopowiczów i dla tych którzy dopiero o tym myślą

Moderator: #Moderatorzy

Syria, Jordania stopem- pytanie:)

Postprzez Konwalia » N gru 27, 2009 7:31 pm

Jaką trasą najlepiej pojechać w tamte rejony?? Jak wygląda kwestia bezpieczenstwa w Turcji i Rumunii?? Poza tym słyszałam , że w Rymunii jest zwyczj płacenia za jechanie stopem... czy to prawda?? I może ma ktoś z Was namiary na kierowców, którzy regularnie jeżdzą do Turcji? Wybieram się dopiero pod koniec lipca 2010, ale wolę zasięgnąć języka już teraz:)
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi!
Pozdrawiam, Konwalia :)
Konwalia

Re: Syria, Jordania stopem- pytanie:)

Postprzez Karolina_s » Śr sty 06, 2010 1:53 pm

Hej,
byłam w tym roku w Syrii i Jordanii. Stopem tylko do Istambułu. W syrii i Jordanii w zasadzie nie stopowaliśmy, tylko kilka razy w awaryjnych sytuacjach kiedy nie było innego środka komunikacji. Co do Rumunii to przejeżdżaliśmy przez ten kraj w drodze powrotnej do Polski i nic przykrego nam się nie przytrafiło, nikt nie wziął od nas pieniędzy, ludzie bardzo sympatyczni, co prawda jeden gość z którym jechaliśmy mówił, że czasem zdarzają się sytuacje że kierowcy chcą pieniądze. Rumunia to fajny kraj, więc radzę zagospodarować sobie kilka dni ekstra właśnie na Rumunię, kempingi są tam dosyć tanie, a i na dziko jest sporo fajnych miejscówek.
W razie pytań podaje gg 1985045

Pzdr

Karolina
Karolina_s

Postprzez El Lagarto » N sty 17, 2010 10:09 pm

Turcja słynie z tego, że świetnie się tam stopuje, choć sam tylko na niewielkich odcinkach się tam przemieszczałem autostopem.

W Jordanii stop często jest jedynym wyjściem, bo w niektórych rejonach komunikacja publiczna jest bardzo kiepska. Autostop działa bardzo dobrze.

W Syrii zwyczajem jest płacić kierowcom za podwiezienie, ale przy gościnności Syryjczyków da się i za free. Tak czy inaczej komunikacja jest tam tania i częsta, więc zwykle praktyczniej jest po prostu zapłacić za przejazd i rwać do przodu, bo samochodów mało, a odległości duże.

Przy całej sympatii jaką mają do turystów mieszkańcy tych krajów, nie polecałbym jednak samotnej kobiecie a nawet dwóm podróżowania stopem. Młoda kobieta, która podróżuje bez mężczyzny i sama zatrzymuje samochód może być uznana przez kogoś za damę lekkich obyczajów i może się to skończyć nieprzyjemnie. 19 razy będzie OK, a za 20 może się trafić napalony kierowca i będzie kłopot.
El Lagarto

Postprzez Konwalia » Śr sty 20, 2010 8:45 pm

Jadę z kolegą, więc spoko;) dzięki za odp.:)
Konwalia

Postprzez neogabriel » Śr sty 27, 2010 6:43 am

Hej! Ja wybieram się do Gruzji jakoś w lipcu, myślałem, żeby jechać właśnie przez Turcję, co myslicie, ile winno mi zająć czasu, żeby się wyrobić do samej Gruzji?

Pozdro:)
Walka trwa!
neogabriel

Postprzez ikabana » N lut 14, 2010 1:24 pm

Hej!
Ja jechałam w zeszłym rok przez Słowacje, Węgry, Serbie, Bułgarie, a potem już wiadomo :). Bardzo polecam tą trase - bardzo dużo ciężarówek jedzie przez Serbie. My złapaliśmy właściwie w Serbii stopa do Istambułu :)
Po Turcji, Syrii i Jordanii jeździ się cudownie stopem. Nigdy nie zdarzyło się żeby ktoś chciał jakiekolwiek pieniądze - czasami nawet taksówkarze nas za free podwozili :)
ikabana

Postprzez wojtekww » N mar 21, 2010 1:05 pm

Heja jezdzielm stopem po Syrii i Jordanii, nie ma z tym najmiejszego problemu. Z moich doswiadczen wynika, iz w Jordanii bywalo iz chcieli pieniazki za przejazd zas w syrii transport jest tak tanii ze stopowianie w sumie nie ma wiekszego sensu.
pozdrawiam i zycze udanej wyprawy, bedzie dobrze:)
wojtekww

Postprzez Aelion » Wt kwi 27, 2010 6:40 am

Poszukuję kogoś kto chciałbym jechać do syrii w czerwcu stopem :))

Zapraszam!

viewtopic.php?f=22&t=19804#p111054

po więcej szczegółów na gg 77400
Aelion

Postprzez czarne10 » Pt lip 16, 2010 3:28 pm

Witam wszystkich. :)

Mam do autostopowiczów pytanie,jeśli jedziecie np. tak jak w tym temacie do syrii , jordanii to w jakim języku się tam porozumiewacie?
Gdzieś po głowie chodzi mi pierwszy autostop tylko że nawet nie znam angielskiego za dobrze i nie wiem czy się na to porywać?Jak wy sobie z tym radzicie???

Pozdrawiam :)
czarne10

Postprzez dembusr » Pn lip 19, 2010 8:13 am

czarne10 napisał(a):np. tak jak w tym temacie do syrii , jordanii to w jakim języku się tam porozumiewacie?
Gdzieś po głowie chodzi mi pierwszy autostop tylko że nawet nie znam angielskiego za dobrze i nie wiem czy się na

No problem .-jesli juz tyle umiesz to no problem ...Zazwyczaj miejscowi beda i tak mniej umiec niz ty wiec bez roznicy czy bedziesz mowic po angielsku czy po polsku .Wez ze soba slownik ,aby znac najwazniejsze zwroty np "odjazd" czy "przyjazd".Przewodniki typu Lonley Planet zazwyczaj maja mini slowniczek wiec jesli bedziesz rozumial zwrot po angielsku mozesz tez miejscowemu pokazac jego arabski odpowiednik.Czesto bylem w miejscach gdzie zadna ze stron nie znala nawet kilku slow w ktorych mozna by sie porozumiec ,a dogadywalismy sie dobrze .Warto miec ze soba jakies zdjecia z rodzina, pocztowki z twoim miastem,aby dretwo nie siedziec i objadac sie+ opijac z dziwnym usmiechem na ustach ..
Kiedy pojechalem pierwszy raz do Indii nie potrafilem zdania poprawnie sklecic po angielsku i to nie byl zaden wiekszy problem !
Czas w droge!
dembusr

Postprzez czarne10 » Wt sie 10, 2010 12:52 pm

Dzięki za odpowiedź,trochę mnie podbudowałeś,To wiadomo że kilka podstawowych zwrotów miejscowych dobrze umieć,mi bardziej chodziło o ten międzynarodowy angielski,nigdy jeszcze nie wyjeżdżałem za granicę i chcę się rozeznać czy jak się biegle nie mówi po angielsku to czy da rade gdziekolwiek dojechać i czy trochę wstyd nie jest. :)

Pozdrawiam
czarne10

Postprzez czarne10 » So wrz 04, 2010 8:41 am

Witam

W następne wakacje mam zamiar wybrać się w tamte rejony i chciałem się zapytać ,czy może wystąpić jakiś problem z wjazdem do syrii bądź jordanii z powodu nie ukończenia przeze mnie 18 lat?
Zamierzam wyjechać od razu na początku wakacji a lata kończę w połowie sierpnia.

Pozdrawiam
czarne10

Powrót do Autostop

Travelbit on Facebook