Mała Petra? Jordania

Moderator: #Moderatorzy

Re: Mała Petra? Jordania

Postprzez El Lagarto » Cz mar 04, 2010 12:50 am

Nie jestem ani geografem, ani archeologiem, ale podróżowałem w towarzystwie geografa i wcale nie narzekał, że w Petrze jest nudno.

Oczywiście jak ktoś W OGÓLE nie lubi zabytków to i Petra mu się nie będzie podobała. Ja uważam, że warto zapłacić taką kasę za bilet. W moim prywatnym rankingu atrakcji Jordanii (z tych które znam) Petra zajmuje trzecie miejsce.

Zdeterminowani zaczynają zwiedzanie bladym świtem, wtedy nie ma tłumów, które potem psują nastrój. Zorganizowane wycieczki i tak nie docierają dużo dalej niż te pocztówkowe budowle, a teren jest spory. Poza tym Petra to nie tylko nabatejskie ruiny, ale też wąwozy i skały, które geografa albo geologa powinny zainteresować. Można też zobaczyć trochę fauny np. niebieskie jaszczurki.

Jeśli ktoś śpi w guesthousie Valentine Inn to warto zapłacić za posiłek. Jest szwedzki stół, potrawy różne, zarówno wegetarianie jak i mięsożercy będą zadowoleni. Trzeba tylko zacząć jeść o odpowiedniej godzinie, na początku wieczerzy, bo potem już wybór mniejszy i niektóre potrawy chłodniejsze. Można się najeść po dziurki w nosie. W centrum miasta na pewno nie najemy się tak dobrze za takie pieniądze.
Wydaje mi się, że w Valentine można wykupić posiłek nawet jak tam nie śpimy, ale mogę się mylić.

Co do godzin wyjścia to nie doradzę, bo do 18.00 tam nie siedziałem.
El Lagarto

Postprzez Lukasz17 » Cz mar 04, 2010 9:20 am

Witam,

My wychodziliśmy po 18 i nikt specjalnie nas nie wyganiał (kwiecień 2009r.)

Co do cen wejścia to 450PLN to lekka przesada - tyle podobno mają płacić osoby przyjeżdżające do Jordanii tylko do Petry (chodzi pewnie o turystów z kurortów w Egipcie/Izraelu). Jeśli ktoś jest dłużej w Jordanii zapłaci pare jd mniej(http://www.your-guide-to-aqaba-jordan.c ... ckets.html).
Na mnie osobiście Petra ogromnego wrażenia nie zrobiła. Najfajniej było popołudniu jak wracaliśmy - pusto i niesamowite kolory skał czego w ciągu dnia nie da się doświadczyć.

Nocowaliśmy w Valentine za 3JD/os/sala wieloosobowa i bardzo miło wspominam to miejsce. Zdecydowanie polecam zamówienia tam obiadu - mnóstwo dobrego jedzenia do wyboru w formie szwedzkiego stołu.

Pozdrawiam

Łukasz
Lukasz17

Postprzez Wiolcia » Cz mar 04, 2010 8:15 pm

Darmir napisał(a):Jeszcze dwa (może głupie) pytania:
- jeśli Petra jest czynna do 18 to znaczy, że muszę wyjść do 18, czy dotyczy to tylko wejścia, a wyjść można później
- w hostelu proponują kolację (bufet) za 5-6JD od osoby, warto czy lepiej szukać samemu w Wadi Musa (w innym hostelu też chyba można zjeść kolację- wchodząc "z ulicy"?)

Ja wychodziłam grubo po osiemnastej, nikt mnie nie wyganiał, a do Petry wtedy szło wielu ludzi na zachód słońca i można tam było przebywać bez problemu.
W.
Wiolcia

Postprzez cart » Wt mar 09, 2010 4:36 pm

Bylem pare dni temu w Petrze. Cena 21JD + 12JD service fee, z ktorego nie mozna zrezygnowac. Za to 12 mozna dostac przewodnika albo przejechac sie koniem do Siq. Wykorzystalem to drugie. Spalem w Valentine za 15JD za dwojke z lazienka. Kolacja za 4JD - zarcia kuuupa i bardzo dobre, wiec zdecydowanie warto wziac.
cart

Postprzez Darmir » Wt mar 09, 2010 6:56 pm

A to ciekawe!
Ten konik to tylko do wejścia do Siq, czy aż do Skarbca. Czy wchodził ktoś z dzieckiem ok.13 lat, sprawdzają wiek z paszportu?
PS. Ja zarezerwowałem w końcu w Petra Gate Hostel (pokój 4 osobowy z łazienką, śniadaniem i kolacją) za 110 euro/2 noce, wyszło trochę taniej niż w Valentine Inn. Zaproponowano mi też odbiór z granicy Eliat/Aqaba za 40 euro, chyba warto.
Darmir

Postprzez Andrzej Adam » Śr mar 10, 2010 10:28 am

Witam
wchodzilem z dzieckiem 12-letnim i nikt nie sprawdzal tego w paszporcie.
Pozdrawiam
Andrzej Adam
Andrzej Adam

Postprzez luc4s » Śr mar 10, 2010 5:34 pm

Co się w tej Jordanii robi.... ździerstwo na całego jak widzę.
luc4s

Postprzez malywielki » Śr mar 10, 2010 6:05 pm

50 JD za 1 dzień to dla backpackersa z Polandu chyba za dużo...czy to aby nie jest strzał w stopę?...mam wrażenie, że zaczną się kombinacje...unikanie opłaty poprzez "omijanie" głównego wejścia...
Obrazek
malywielki

Postprzez cart » Cz mar 11, 2010 5:10 pm

podjazd tylko pod wejscie do Siq, a goscie i tak chca tipa, bo twierdza, ze za to tylko pracuja. oczywiscie ich olalem, 12jd za przejazd 800m to i tak niezly "tip".
Ogolnie to drogo w Jordanii, bralismy dwojki za lazienka za 12-15JD, jedlismy na ulicy i klocilismy sie prawie o kazda cene, a i tak wydalismy 1700zl na 2 osoby na tydzien.
cart

Postprzez mercedes-ka » N mar 14, 2010 8:26 pm

Bylam w Petrze w minione wakacje i nie moge sie zgodzic z opiniami, ze nie warto tu przyjechac.
Dla mnie to jedno z piekniejszych miejsc jakie widzialam dotychczas. Wszystkim moge polecic opcje zwiedzania ktora przerobilam. Pierwszego dnia posnulysmy sie po utartym szlaku, ale bez pospiechu tak zeby przeczekac dzikie tlumy autokarowych wycieczkowiczow. Kolejnego dnia juz od switu zaczelysmy wedrowke od niezle opisanych w Pascalu szlakach, na ktorych nie spotkalysmy niemal nikogo poza kilkorgiem Lokalesow, osiolkow i stadami koz. Polecam przejscie kanionem i zaliczenie trasy na finiszu ktorej mozna ujrzec Skarbiec z gory. To naprawde niesamowite doznania!! ( oczywiscie oferuja takie przejscia miejscowi przewodnicy stacjonujacy gl. przed Skarbcem- ale szkoda kasy, bo spokojnie mozna to wykonac samemu z odpowiednim zapasem wody w plecaku, oczywiscie)
Co do Hotelu Valentine to osobiscie go nie polecam ze wzgledu na nieszczegolnie mila obsluge,tak jak i szumnie opisana kolacje w postaci szwedzkiego stolu, ale to juz pozostawiam indywidualnej ocenie
mercedes-ka

Postprzez piotrbog » N maja 16, 2010 12:29 pm

cart napisał(a):podjazd tylko pod wejscie do Siq, a goscie i tak chca tipa, bo twierdza, ze za to tylko pracuja. oczywiscie ich olalem, 12jd za przejazd 800m to i tak niezly "tip".
Ogolnie to drogo w Jordanii, bralismy dwojki za lazienka za 12-15JD, jedlismy na ulicy i klocilismy sie prawie o kazda cene, a i tak wydalismy 1700zl na 2 osoby na tydzien.

1700 zł za dwie osoby na tydzień, w sytuacji gdy nie śpi się w dormach i uwzględniając blisko 300zł na Petrę, to wcale nie tak drogo. Nie zrozum mnie źle, ale zawsze zastanawiają mnie ludzie, którzy jeżdżą w świat, np. na Bliski Wschód, i oczekują, że będą płacić grosze, albo płacąc niewiele, i tak kłócą się o każdą złotówkę.

Co nie zmienia sytuacji, że Petra jest rzeczywiście niesamowicie droga (w porównaniu do innych wstępów).

Pozdrawiam,

Piotr
W wieku 6 lat chciałem zostać kucharką, gdy miałem 7 - Napoleonem. Odtąd moja ambicja, podobnie jak moja mania wielkości nie przestawały rosnąć. S. Dali
piotrbog

Postprzez cart » N maja 16, 2010 1:32 pm

Ja sie kloce dla zasady by np. nie placic za wode 2x wiecej niz miejscowi, bo niby dlaczego mialbym? Nie zamierzam dawac sie orznac na kazdym kroku. To tez ma znaczenie dla innych podrozujacych, zeby to nie byla az tak powszechna praktyka.
cart

Poprzednia strona

Powrót do Azja

Travelbit on Facebook