Mauretania Senegal

Moderator: #Moderatorzy

Mauretania Senegal

Postprzez Bart Swiat » Cz lip 10, 2008 4:03 pm

Mam kilka pytan zwiazanych z wyjazdem do Mauretanii i Senegalu.
1) Czy wize do Mauretanii moge dostac bez problemu na granicy? (Pytam, bo znajduje sprzeczne informacje w roznych zrodlach).
2) Czy istnieje obowiazek szczepienia sie stanowiacy warunek wjazdu do tych krajow?
3) Czy po wyrobieniu wizy do Mauretanii musze ponownie starac sie o wize wracajac z Senegalu przez Mauretanie czy tez mozliwe jest uzyskanie wizy wielokrotnej?
Wielkie dzieki za pomoc.
Ja
Bart Swiat

Postprzez Ambient_man » So lip 19, 2008 8:55 am

hej

1) wg tego co doswiadczylem w marcu tego roku nie dostabiesz wizy na granicy ( granica senegal-mauretania kolo bakel). O wize najlepiej starac sie przed wyjazdem tzn z polsce w ambasadzie francji - to trwa pare dni jakoze maueretania jest krajem robiacym probloemy z wizami w amb.francji.

2) wymagana jest yellow fever vaccination - i zolta ksiazeczka

3) zadzwon do amb.francji. Wszystki wizy ktore tam wyrabialem (m.in senegal) dostawalem na multiply entry - cena one , and multiply jest ta sama -, ale z racji tego co pisze w pkt 1 nie wiem jak jest z mauretania.

Mauretania ma malo ambasad, poszukaj gdzie sa w afryce - napewno jest w senegalu

lukasz
http://www.ambientman.com
gg :1006832
scype: Ambient_man[/i]
Ambient_man

Postprzez Bart Swiat » So lip 19, 2008 10:20 am

Wielkie dzieki a odpowiedz.
To dziwne, ale otrzymuje sprzeczne informacje na temat wiz do Mauretanii oraz obowiazku szczepien. Na przyklad w przewodniku Rough Guide, "West Africa", wydanie z czerwca 2008 znalazlem taka informacje:
1) "Jezeli podrozujesz ladem nie powinienes miec zadnego problemu z uzyskaniem wizy do Mauretanii na granicy. Na ogol zaplacisz znacznie mniej niz w jakimkolwiek konsulacie Mauretanii".
2)[W Senegalu] "Zaswiadczenie o szczepieniu na zolta febre jest teoretycznie wymagane jezeli przyjezdzasz z terenow w ktorych wystepuje ta choroba". Dalej pisze ze nikt w praktyce tego zaswiadczenia nie weryfikuje. (Podobnie jest napisane w Wikitravel).
W zwiazku z tym mam pytanie. Czy byles swiadkiem sytuacji kiedy odmowiono komus (Tobie) wydania wizy do Mauretanii na granicy? Czy musiales okazac dokument szczepien w Senegalu w jakiejs sytuacji?
Przepraszam, ze sie jeszcze raz dopytuje, ale wyjezdzam za pare dni i te informacje sa dla mnie wazne. Moge sie tez przydac inny forumowiczom.
Dzieki
Ja
Bart Swiat

Mauretania Senegal

Postprzez Ambient_man » So lip 19, 2008 6:56 pm

hello

wiadomosc ktora wyslalem doswiadczylem sam, a wiec nic z 2 reki.
na granicy kolo bakel nie ma mowy o uzyskaniu wizy na granicy , a pogfranicznicy zanim poprosili o paszport z wiza zapytali o yeloow fever, tak wiec ....
poniewaz znalem wazna osobe z punktu granicznego bylem w mauretani w 1 miescie granicznym ( nie pamietam nazwy) jeden dzien bez visy ale w asyscie tego jegomoscia. Gdyby chcial dalej - no way.
byc ,moze ( a chyba napewno) wizy otrzymasz na innych punktach granicznych, ale na tym co pisze - nie.
Na LP zdobedziesz fresz nius.

lukasz

lukasz
http://www.ambientman.com
gg :1006832
scype: Ambient_man[/i]
Ambient_man

Postprzez Bart Swiat » So sie 16, 2008 2:16 pm

Przedwczoraj wrocilem z Afryki (Przez Sahare transportem lokalnym do Senegalu i Gambii). Przy okazji odpowiedzialem sobie sam na moje wczesniejsze pytania.
1) Czy wize do Mauretanii moge dostac bez problemu na granicy? (Pytam, bo znajduje sprzeczne informacje w roznych zrodlach).
Odp: Tak mozesz dostac bez problemu. Procedura wydawania wizy na granicy trwa piec minut i kosztuje 20 euro od lepka. Nie potrzeba zadnych zdjec.
2) Czy istnieje obowiazek szczepienia sie stanowiacy warunek wjazdu do tych krajow?
Odp. Nawet jezeli oficjalnie taki obowiazek istnieje nigdy nikt nie zapytal mnie o ksiazeczke szczepien. (Zaszczepilem sie na zolta febre i na zapalenie opon mozgowych. Po tej drugiej szczepionce od czuwalem wyraznie skutki uboczne, ktore minely).
3) Czy po wyrobieniu wizy do Mauretanii musze ponownie starac sie o wize wracajac z Senegalu przez Mauretanie czy tez mozliwe jest uzyskanie wizy wielokrotnej?
Odp. Na granicy mozna uzyskac wylacznie wize jednokrotna. Wracajac do Mauretanii dobrze jest wyrobic sobie wize w Dakarze, bo w Rosso bardzo oszukuja. Jezeli znalezy wam na czasie, to w Rosso tez dostaniecie wize bez problemu, ale moga dojsc jakies dziwne oplaty manipulacyjne.

Poza tym: kilka rad: Gambia zrpobila na mnie znacznie wieksze wrazenie niz Senegal. Ludziska, uwazajcie w Mauretanii, bo moim zdaniem tam nie jest bezpiecznie. Nie chodzcie tez po targu w Dakarze, bo od razu pojawia sie jacys dziwni kolesie. Nie lazcie tez po Dakarze w nocy tak jak ja bo to sie moze bardzo zle skonczyc.

Pozdrowienia
Ja
Bart Swiat

Postprzez Skaut » So sie 16, 2008 4:07 pm

Hej!
Mozesz napisac cos wiecej o Mauretanii?Czy spotkalo Cie tam cos zlego?
Piszesz,ze jest niebezpiecznie-sytuacja polityczna,miejsca,czego-kogo unikac?
Napisz cos o transporcie i noclegach w Mauretanii.
Pozdrawiam!
Skaut
Skaut

Postprzez Bart Swiat » So sie 16, 2008 4:39 pm

Moim zdaniem w Mauretanii najtrudniejszy jest transport. Wiekszosc bialych przyjezdza tam swoim wlasnym transportem. Tylko nieliczni podrozuja taksowkami. Moim zdaniem transport publiczny moze byc niebiezpieczny poniewaz sami Mauretanczycy mi o tym kilka razy powiedzieli i ostrzegali. Z dobrego serca zorganizowali mi dwa razy bezpieczny transport.
1) W Dakhli probowano mnie zabrac taksowka do Nouadhibou w ktorej zaden pasazer nie mial bagazu. (Pozniej dowiedzialem sie, ze to byli kolesie).
2) W Noadhibou wlasciciel Auberge du Sahara przestrzegal mnie przed jazda autobusem do Nouakchott. (Nic nie uprzedzajac zalatwil mi transport z lokatorami hotelu z Francji).
Jestem jednak przekonany, ze przy odrobinie ostroznosci Mauretania jest calkowicie bezpieczna!!
Pozdrowienia
Ja
Bart Swiat

Postprzez Bart Swiat » So sie 16, 2008 4:45 pm

Jezeli chodzi o nocleg to szczegolnie polecam dwa miejsca w Mauretanii (oba dysponuja zamknietymi parkingami dla samochodow):
1) Auberge du Sahara w Nouadhibou. Wlasciciel, Momo, biegle mowi po angielsku. Dobry czlowiek ktoremu mozna w pelni zaufac.
2) Auberge Menata w Nouakchott. Bardzo "klimatyczne" miejsce. Mozna tam odetchnac. Wlascicielka z Francji mowi bardzo dobrze po angielsku. Chyba najprzyjemniejszy hotelik w ktorym mieszkalem przez cala swoja podroz.
Ja
Bart Swiat

Postprzez Skaut » So sie 16, 2008 5:41 pm

Hej!
Dzieki!Jakbys podal przykladowe ceny,np. w porownaniu z Maroko,bylbym Ci wdzieczny.
Pozdrawiam!
Skaut
Skaut

Postprzez Bart Swiat » N sie 17, 2008 7:45 am

Za nocleg w najtanszym hotelu trzeba liczyc 10-15 euro za dwojke. Obiad w restauracji kosztuje okolo 5 euro. Jezeli chodzi o produkty spozywcze, to w supermarkecie ceny sa wyzsze niz w europie. W malych sklepikach sprzedawcy czasami oszukuja wiec tez nie jest tanio. Minibus z Dakhli do kosztuje okolo 25 euro (taksowka 30). Autobus z Nouadhibou do Nouakchott kosztuje o ile pamietam niecale 10 euro.
Ja
Bart Swiat

Re: Mauretania Senegal

Postprzez Bart Swiat » So sty 02, 2010 3:06 pm

Jezleli chodzi o bezpieczenstwo w mauretanii, to wcale mnie to -->
http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/LDE5BI0BT.htm
nie dziwi
Ja
Bart Swiat

Postprzez proroq » Pn sty 04, 2010 6:31 pm

witam!
wlasnie przejechalem te trase. wize do mauretani zdobedziesz w rabacie, pisalem o tym w moim poscie od maroka na poludnie; dwukrotna dostaniesz bez proiblemu; wielokrotna tez to kwestia ceny; w poscie kolegow byla pomylka; w nawazibu nikt nie znal hotelu sahara; a to male miasteczko; ale w nawakszut jest hotel sahara i jest genialny z kochana celika _ malenkim dzieckiem ktore sie klei do kazdego!!!!! zrtobilem ta trase do mali w 5 dni z maroka ale to katorga odpoczne po powrocie; szczepien nie sprawdzali nigdzie; a wize wielokrotna dostalem bez problemu w wawie jak pokazalem plan podrozy. do senegalu jade na koncu i gambi oczywiscie do parkow narod. teraz pisze z bamako.. transport znajdziesz wszedzie; do mauret najlepîuej z hotelu sahara w dakhli; ale podbijaja ceny bo sa monplistami w tym wzgledzie! pozrdawiam i powodzenia!! teraz rozwazam festixal choc sie obawiam; ale mam swietna ekipe ktora spotkalem w nawakszut i dolaczylem; druga rzecz ze w kilka osob czujemy sie dziwnie; to nie malaria; moze wplyw zbyt duzej ilosci DEET.. kazdy ma inna profilaktyke wiec tez nie tabletki; we ll see::
proroq

Postprzez proroq » Pn sty 04, 2010 6:38 pm

aha transport w mlauretanii tez mnie ostrzegali (marokanczycy przed mauretania i mali _ mauretania obstawiona; mali bardzo przyjazne_najbardziej!!!!) ale byla okazja i wsiadlem w nawazibu do taxi na nawakszut z big boyami z mauretanii wszyscy obcy, na trasie non stop zandarmaeria spisuje i dobrze bo wiedza kto cie wiezie. bylem tam rewidowany kilka razy_ szukali broni; ale nie martw sie; mysle ze to dla naszego bezpieczensta wlasnie; w nocy spalem z mauretanami i tez nic zlego. mogli mnie pokroic i zjec 3 razy; a jednak jestem i wracam w podobny sposoib.. tak czy tak trasa przyjemna dla hardcorowcow
proroq

Postprzez leszek25 » Śr mar 10, 2010 4:23 pm

proroq, czyli potwierdzasz, ze wiza mauretanii tylko w rabacie? nie ma innej (oprocz ambasad) opcji na dzis? czy moze jest jakies przejscie na ktorym sie dostanie?
chyba polece do tangeru, potem stopem na dol do mauretanii wlasnie, ale przy powrocie gdybym nie chcial tracic czasu na stopa powrotnego, a musial sie w miare szybko dostac do tangeru na lot do europy, no to jaka najlepsza i najtansza opcja z mauretansko-marokanskiej granicy na samym poludniu do tangeru na samej polnocy? jakies zaufane busy? a moze dalej za sahara zach tez jaks sensowna kolej jest? ile to kosztowac moze?
dzieki, pozdro
leszek25

Postprzez proroq » Cz mar 11, 2010 6:38 pm

witam!
tylko w Rabacie, spotykałem ludzi, którzy z samej granicy byli zawracani do Rabatu, bo słyszeli, że jest szansa, a nie ma szans, nawet za pieniążki, sytuacja w Mauretanii jest przez te porwania troszkę napięta, stąd przeszukania i check-pointy. ze stopem nie jest tak łatwo, jeśli już to właśnie spod ambasady w Rabacie bo tam można spotkać podróżników w tę stronę, ale zazwyczaj wypada za taką podróż zapłacić. taka trasa możliwa do pokonania autobusem CTM albo supratours za około 500 MAD (kolo 200zł) z Casablanki, lub z Marrakeszu. Nic innego nie wchodzi w grę. ostatni przystanek Dakhla. Potem jeszcze albo ma sie farta i za darmoszke kogos spotka, albo spod hotelu sahara do nawakszut za 65 euro, albo do nawazibu za 35 euro (nawazibu-nawakszut juz tylko 12 euro), albo na wyjazdowce z dakhli mozna zlapac warzywniakow lub kogos innego w tym kierunku, ale taxi kosztuje za dakhle dosc, bo glowna droga jakies 40 km (albo 20, ale nie chce mi sie teraz sprawdzac) za cyplem na ktorym lezy dakhla.
pozdrawiam i powodzenia!
proroq

Powrót do Afryka

Travelbit on Facebook